«Ja mann»

Frokostkokken Dious Lubega omgir seg med smil og latter. Slik har det ikke alltid vært.

Det er ikke spesielt vanskelig å høre hvor Dious er til enhver tid. Overalt hvor han går er det nemlig høylytt latter, smilende folk og en og annen spontan «beat box». Han elsker livet i Tromsø, jobben på Clarion Hotel The Edge og kollegene sine. Han sier det ikke bare, han viser det med hele kroppen.

Men det har ikke alltid vært bare vært smil og latter rundt uganderen. Han mistet moren sin i 1992 og var for ung til at han husker ansiktet hennes. Noen år senere gikk også faren hans bort. Når han forteller om det er det tydelig hvor preget han er.

– Jeg har vokst opp uten foreldrene mine. Uten familie, sier han trist.

Han må ta flere pauser når han forteller historien og det er tett på umulig for de fleste å forstå hvor vanskelig det må ha vært. Til tross for alt det vanskelige var han likevel full av håp om sin nye nordnorske tilværelse da han flyktet fra Uganda i 2012. Og det er faktisk langt fra tilfeldig at han endte i Nordic Choice og Clarion.

– Jeg leste om Petter Stordalen da jeg kom til Norge og jeg syntes vi hadde en ganske lik historie. Jeg fikk lyst til å jobbe her, men jeg visste ingenting om hvordan. Så jeg sendte en e-post til Petter med et ønske om å møte ham. Han er min rollemodell, fortsetter Dious.

Han fikk svar. Riktignok fra Petters sekretær, men en link til auditionrunden på The Edge tente håpet for alvor. Der gikk han til finalerunden, men endte dessverre opp uten jobb.

– Da visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre. Jeg var veldig trist, for det var min drøm, forteller han.

Men Dious ga ikke opp. En ny e-post ble sendt, denne gang til sjefen på Style-avdelingen på The Edge. Han fikk sjansen fordi han prøvde så hardt. Det startet med ekstravakter, så via oppvasken på kjøkkenet, før hotellets executive chef Tommy Olsen så et sjeldent stort potensiale.

Dious er full av lovord om sjefen sin og utrolig takknemlig for sjansen han fikk. Men gleden er i aller høyeste grad gjensidig.

– Det er veldig bra å ha han på laget. Han er en stabil og god mann å ha. Han er bestandig i godt humør, han kommer alltid på jobb når han skal, og han gjør jobben sin. Så er han også en person gjestene setter veldig pris på. Det sier litt at mange gjester kommer opp i ens ærend før de drar, bare for å si ha det til ham, sier Tommy med et smil.

«– Ja mann», kommer det fra Dious. Det har blitt standardfrasen.

– Jeg har litt på fleip sagt at den dagen han går hele dagen uten å si det, skal han få lønnsøkning. Men det kommer ikke til å skje, sier Tommy og flirer i kor med Dious.

Tommy er for øvrig hjernen bak det Dious beskriver som «den beste dagen i sitt liv»

– Fordi jeg mistet foreldrene mine så tidlig, hadde jeg aldri feiret min egen bursdag. Det var ikke en del av livet mitt. Så da dagen min kom den 23. januar i 2016, hadde jeg helt glemt at det var bursdagen min, sier han.

Det var han alene om, for Tommy hadde andre planer. Sammen med de andre ansatte hadde han planlagt en overraskelse.

– Jeg kom inn her på hotellet og fikk helt sjokk. De sang bursdagssang til meg, ropte «ja mann» og i kantina fikk jeg bursdagskake for aller første gang. Det var min beste dag noen gang, og det kommer jeg aldri til å glemme, sier han med glede i stemmen.

Han er strålende fornøyd med Clarion-jobben, men han har store mål for fremtiden.

– Jeg har en plan! Nå er jeg ferdig med videregående skole her i Norge, så jeg planlegger å bli vernepleier. Jeg vil jobbe med mennesker fortsatt, slår han fast og fortsetter:

– Kanskje blir det om fem år, men om ti år vil jeg få stor innflytelse i politikken, så jeg tenkt på å bli statsminister, sier han uten å mukke. – I want to make Norway great again, flirer han.

Det er likevel sagt med en viss seriøsitet, for «valgflesket» er allerede klart:

– Jeg skal få folk tilbake i jobb igjen. Jeg vil også fikse systemet i NAV. «Ja mann!»

Drømmen om å møte Petter Stordalen er heller ikke lagt på is, hvis noen trodde det. Og det er han selv som ber om å få si noen siste ord om sitt store idol før vi avslutter.

– Petter er den jeg ser opp til. Da jeg flyttet til Norge leste jeg masse om han og jeg ønsker fortsatt å møte han en dag. Petter har vært her på hotellet, men da var jeg var litt bekymret fordi jeg respekterer han sånn.

Jeg har skrevet et brev til ham for å takke for den sjansen jeg fikk her på hotellet. Kanskje vi møtes en dag i fremtiden, sier han håpefullt.

Dious Lubega

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle